plaatje_Page_2.jpg

Markt - Zee route

Botsingskansen tussen Haagse Markt en Zee

De route tussen Haagse Markt en zee heeft een enorme potentie verschillende bevolkingsgroepen te verbinden. Meer mogelijkheden voor ontmoeting zijn hard nodig, nu de ruimtelijke segregatie in Den Haag toeneemt. In opdracht van Platform STAD onderzocht FishEyeProducties samen met Ivan Nio, Edwin Sandthagens en Harmen van de Wal hoe je met ruimtelijke ingrepen EN economisch en cultureel programma bij kan dragen aan een verbonden stad zodat de Haagse Markt de internationale keuken en de zee de achtertuin van alle inwoners van onze stad wordt.

Ons voorstel is deze route te veranderen van een kruip-door-sluip-door olifantenpaadje, in een aantrekkelijke groene wandel- en fietspromenade met een regenboog aan ervaringen. Mensen worden verleid onbekende plekken te verkennen. Een complexe opgave, maar zo komen verschillende groepen mensen wel meer met elkaar in aanraking – de botsingskansen nemen toe.

De onderzoeksresultaten en aanbevelingen zijn hier te vinden.

De mensen die op publieke plekken werken kennen de omgeving, bewoners en bezoekers. Een drietal van deze sleutelfiguren is gevraagd naar hun kijk op de route tussen Haagse Markt en zee. Lees hier de interviews met sportcoach Ibrahim Deraz, barista Mitchell Tonkes en artistiek leider van de Electriciteitsfabriek Carolien van der Donk.

Wat ik zo mooi vond aan deze STADverkenning is dat het onderzoeksteam met Esther Geradts, Ivan Nio, Edwin Santhagens en Harmen Van De Wal het helemaal niet had over ‘pruiken en petten’ of ‘zand en veen’, maar veel diepgaander en fijnmaziger heeft gekeken naar het functioneren van subdomeinen en de inrichting van de openbare ruimte langs de tram 11 zone.
— Jooske Baris, directeur Platform Stad
Wijkpark Transvaal

Wijkpark Transvaal

Mitchell Tonkes

Mitchell Tonkes

Ibrahim Deraz

Ibrahim Deraz

Carolien van der Donk

Carolien van der Donk